Kijk eerst met een kritische blik naar de huidige bieb

 

Er zijn een aantal zaken die je van tevoren op een rijtje moet zetten. Dat maakt het makkelijker om naartoe te werken. Denk dan bijvoorbeeld aan; hoe is de bieb op school georganiseerd en of dat nog steeds voldoet. Is er in elke groep een klassenbieb, is er een bieb op een centrale plaats waar de kinderen naar toe gaan, of een combinatie van beiden? Wie beheert de bieb? Hoe zijn de financiën geregeld? Is er al eens gedacht aan digitale boeken?

 

10 tips om schoolbieb op te schonen

Tip 1: Betalen niet nodig

Er bestaan allerlei commerciële programma’s waarmee je de schoolbieb zo aantrekkelijk mogelijk zou kunnen maken. Om maar met de deur in huis te vallen: zo’n programma heb je niet nodig. Sterker nog, dat geld kun je beter besteden aan nieuwe boeken. Dat is een win-win situatie!

 

Tip 2: Maak afspraken over het budget

Het werkt heel prettig als je op voorhand weet wat je mag besteden aan lees- en prentenboeken. Spreek daarom aan het begin van het schooljaar een budget af met de directie. Aan de hand van het budget kun je ijkpunten tijdens het schooljaar bepalen, waarbij je de aanschaf van nieuwe boeken koppelt aan een bepaalde leesactiviteit. Of je kiest alle nieuwe boeken tegelijk, maar neemt daarbij de diverse geplande leescampagnes als leidraad. Dat bespaart werk: dan heb je in één keer alle aansluitende boeken voor het hele schooljaar in huis.

 

Tip 3: Combineer een centrale bieb met een klassenbieb

Je maakt een klassenbieb door uit de centrale bieb een kratje met boeken voor in je klas te kiezen. Zo’n combinatie van centrale bieb en klassenbieb heeft een paar belangrijke voordelen:

Natuurlijk zorg je ervoor dat je het aanbod in de klassenbieb regelmatig ververst. 

 

Sta open voor nieuwe ontwikkelingen in de klas


Zie digitale prentenboeken als een welkome aanvullingin de klas! Digitale en fysieke boeken bijten elkaar niet, ze ondersteunen elkaar juist! Wij hebben met Digiboeks een heel ruim aanbod van digitale prentenboeken die naadloos aansluiten bij de verschillende VVE-methodes voor het jonge kind. Alle prentenboeken zijn gesorteerd op thema en op leeftijd, waardoor het heel makkelijk zoeken is naar een passend prentenboek. Doordat onze digitale 

opschonen bieb

prentenboeken een dubbele pagina weergave hebben, kunnen de kinderen op het digibord meekijken naar de prenten als het boek wordt voorgelezen. Dit werkt super bij het interactief voorlezen

 

Goedzo, je bent al een heel eind onderweg nu je weet hoe je het in wilt gaan vullen! We gaan nu eerst de huidige bieb onder handen nemen.

 

Naar de schoonmaaktips


delen